geld-besparen

geld-besparen: 10 praktische tips & nuttige informatie

Consuminderen

Consuminderen werd in het begin van de 21ste eeuw een gebruikelijk woord voor ‘minder consumeren’. Het waren de milieuactivisten die het woord oorspronkelijk gebruikten. Zij stoorden zich uitermate aan het buitensporige consumentengedrag. In eerste instantie waren zij het die producten gingen recyclen. Toen de overheid forse bezuinigingen aankondigden, werd het consuminderen een algemene term voor besparen. Het werd een trendy manier om op een creatieve manier zuinig met geld om te gaan. Consuminderen betekent niet alleen doelbewuster leven met de inhoud van je portemonnee, maar je gaat ook zuiniger om met het milieu. Dat doe je bijvoorbeeld door de hoeveelheid afval te verkleinen. Consuminderen maakt je bewust van een heleboel zaken. Je krijgt een beter inzicht in je financiën.

Een beter inzicht in je financiën begint met het overzichtelijk maken van je dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse uitgaven. Dat doe je door een lijst te maken van alles wat je uitgeeft. Je kunt dit in categorieën onderverdelen, zoals: boodschappen (of huishoudgeld), cadeaus/verjaardagen, energie (gas, water, licht), belastingen, telefoon, autokosten/brandstof, kleding, enzovoorts. Je kunt een schriftje gebruiken, maar je kunt het ook in de computer onder een aparte map maken. Het vergt even wat tijd en energie, maar hou wekelijks, en liever iedere dag,  je uitgaven bij. Je kunt eventueel een oude schoenendoos vullen met je bonnetjes en rekeningoverzichten, en deze in je administratie verwerken als je de tijd ervoor hebt. Het is belangrijk dit vol te houden en je aandacht erbij te houden. Bedenk steeds wat de reden is waarvoor je het doet, bijvoorbeeld om geen geldstress meer te hebben of om bij te dragen aan een beter, schoner milieu. Je motivatie is de sleutel naar het succes. Je kunt nadat je het overzicht hebt gekregen een budget bepalen.

Budgetteren helpt om overzicht te houden op je financiën. Budgetteren dwingt je tot het maken van keuzes en langer na te denken over eventuele aankopen. Impulsieve aankopen kun je jezelf niet meer veroorloven. Saai? Het is maar hoe je het bekijkt. Je kunt namelijk met creatieve oplossingen komen waar je versteld van staat. Je kunt er ook voor kiezen dat je slechts bepaalde onderdelen budgetteert, bijvoorbeeld alleen je boodschappen en de uitstapjes. Of je kiest voor de kleding en grote aankopen. Je boodschappen budgetteren doe je door een lijst van de wekelijkse boodschappen te maken met artikelen die je werkelijk nodig hebt. Ga een stapje verder en geef voor alle zaken die op je lijst staan een richtprijs. Neem nu een percentage (bijvoorbeeld 75%) van het totale bedrag. Bekijk de lijst opnieuw en schrap of verander zaken totdat je op het verminderde bedrag komt. Ga met dat lijstje je boodschappen doen. Zo bespaar je iedere week al 25% op de boodschappen. Zie tip 2 voor meer tips om op de boodschappen te besparen.

Consuminderen is een manier van leven die je stap voor stap onder de knie kunt krijgen. Het gaat er niet alleen om het zuiniger aan te doen. Het gaat er ook om hoe meer kwaliteit in plaats van kwantiteit uit het leven te halen. De fiets in plaats van de auto gebruiken levert niet alleen een besparing op, maar het is gezond voor je en ook nog eens beter voor het milieu.

Afdingen

Het is maar weinig mensen bekend dat je in Nederland ook best kunt afdingen in de winkel. Stel dat je 500 euro hebt gespaard voor de aanschaf van wasmachine. Je kunt dan best proberen in de winkel op een wasmachine een korting bedingen, als deze bijvoorbeeld voor 540 wordt aangeboden. Doe dit overigens niet als de winkel vol met klanten staat. Het best doe je dit als je het rijk alleen hebt met de verkoper, bijvoorbeeld vlak voor sluitingstijd.

De meeste kans van slagen vind je in keukenspeciaalzaken, meubelzaken, en autohandelaren. Vraag het subtiel, bijvoorbeeld of er iets aan de prijs is te doen. Wordt deze vraag beantwoordt met een stellig nee, vraag dan niet verder. Antwoorden als: “we kunnen even kijken”, of “dat moet ik even navragen”, geven hoop en aanleiding het afdingen voort te zetten. Blijf kalm en supervriendelijk. Stel niet meteen zelf de korting voor, maar laat de hoogte van de korting aan de verkoper over. Dan behaal je meer succes. De verkoper zal misschien een reden vragen, waarom je naar een korting vraagt. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen dat je wel interesse hebt in het product, het ook nu meteen wilt kopen en afrekenen, maar dat je ook tijd hebt om de uitverkoop af te wachten.

Als je schulden hebt

Het is niet eenvoudig om te besparen als je een hoge schuldenlast hebt. Zorg in ieder geval eerst voor een overzicht. Zijn de uitgaven hoger dan de inkomsten, dan moet je bepaalde keuzes maken. Je zult in bepaalde dingen noodgedwongen moeten bezuinigen. Blijf echter positief, wanneer je consequent bezuinigingen doorvoert, komt er op den duur een dag dat de financiële balans er gezonder voor staat. Zorg dat je de schuldenstand omlaag brengt door in ieder geval je aflossingen te doen.

Maak een balans van je schulden op. De schulden die het meeste kosten (lees: waar je de meeste rente over betaalt) moet je het eerste aanpakken. Rood staan is bijvoorbeeld vaak nog duurder dan een lening. Zijn je schulden zo hoog of gecompliceerd, neem dan direct contact op met een professionele schuldhulpverlener.

Kleine schulden kun je het beste zo snel mogelijk aflossen en zorgen dat ze niet meer ontstaan. Berg je betaalpassen op en stel jezelf een limiet. Trek limieten die roodstand toestaan bij de bank in zodat je niet meer rood kunt staan. Zeg je creditcard op en koop nooit iets op afbetaling.
Hoe lastig het ook is, probeer als je schulden hebt toch een klein bedrag te sparen. Je kunt bijvoorbeeld ongemerkt sparen via een klantenkaart als je de boodschappen doet. Je kunt van je bankrekening iedere week 5 euro laten overmaken naar een spaarrekening. Zo’n klein bedrag merk je nauwelijks. Het geeft een goed gevoel als je toch merkt dat er iets te sparen valt, al is het maar een beetje.

Autokosten besparen

Een auto bezitten is een dure zaak. Er zitten veel kosten aan verbonden. Je kunt dan ook op veel van die kosten besparen. Het rijgedrag kan van invloed zijn. Je kunt op brandstof besparen door de kortste route, zonder omwegen, te nemen. Slim is het ook de auto meteen in de rijrichting voor vertrek te parkeren. Een warme motor rijdt zuiniger dan een koude auto.

Alternatieven

De meest voor de hand liggende besparing is natuurlijk, als het even kan, de fiets in plaats van de auto te gebruiken. Carpoolen is ook een prima manier om de autokosten met collega’s te delen. Hebben jij en je partner allebei een eigen auto? Je zou kunnen uitzoeken of dat echt nodig is. Bedenk eens goed waar je de auto voor gebruikt. Misschien kun je een zware (dure) auto inruilen voor een kleine, veel goedkopere auto.

Besparen op brandstof

Je kunt op de kosten voor de brandstof besparen door te tanken bij onbemande pompstations. Deze zijn vaak goedkoper, omdat de personeelskosten veel lager zijn. Raadpleeg het internet voor de goedkoopste brandstofprijzen. Let bij de aanschaf van een auto op welke brandstof deze rijdt. LPG is veel goedkoper dan benzine, en rendabel wanneer je ongeveer 14.000 kilometer per jaar rijdt. Reken uit welke brandstof in jouw persoonlijke situatie het goedkoopste is voordat je een auto aanschaft. Vergeet niet de wegenbelasting hierbij te betrekken.

Besparen op onderhoudskosten

Je kunt geld besparen op de kosten voor een APK-keuring door zelf je auto zo goed mogelijk voor de keuring voor te bereiden. Er staan op internet diverse checklists die je zelf kunt doornemen. Laat je auto keuren door een onafhankelijk keuringsstation in plaats van een merkgarage. Sommige onderhoudsklusjes kun je eenvoudig zelf verrichten. Regelmatig de bandenspanning checken zorgt ervoor dat de banden langer meegaan.

Talloze autokosten bespaartips op het internet

Het internet staat bol van websites die bespaartips geven op de autokosten. Je kunt er ook de verschillende verzekeringspremies vergelijken. Er staan tips hoe je met rijgedrag op de kosten voor brandstof kunt besparen. Ook kun je hier zoeken naar goedkopere adressen voor het onderhoud.

Verdienen met je auto

Door je achterruit te beplakken met een reclamesticker kun je zelfs met je auto nog iets bijverdienen.

Belastinggeld besparen

Het lijkt alsof de belastingdienst niet meer zoveel voordelen heeft. Toch zijn er nog steeds een aantal zaken die je belastinggeld kunnen besparen of opleveren. Geld dat je leent om je eigen huis te verbeteren, is nog steeds aftrekbaar, net als de hypotheekrente. In een aantal gevallen kun je de kosten voor je studie aftrekken. Er zijn zelfs nog bepaalde bijzondere ziektekosten die voor aftrek in aanmerking komen.

Als je in aanmerking komt voor belastingteruggave, kun je de teruggaaf in maandelijkse termijnen laten uitbetalen. Je doet dat door een voorlopige teruggaaf aan te vragen bij de Belastingdienst. Je kunt voor informatie de website van de Belastingdienst raadplegen. Voor vragen kun je de belastingtelefoon bellen. Je kunt ook een adviseur je belastingaangifte laten verzorgen. Naast het feit dat zij er veel verstand van hebben, weten zij ook de meeste aftrekposten te vinden, waar jij je voordeel weer mee doet.

Besparen met kinderen

Een gezin met kinderen heeft te maken met veel kosten. De kinderen moeten gekleed worden, maken kosten voor school, hebben hobby’s en gaan naar verjaardagen. Hou een tijdje bij hoeveel geld je besteedt aan de kinderen. Wanneer je dat overzicht hebt verkregen, kun je keuzes maken. Sommige uitgaven zijn vastgesteld (bijvoorbeeld schoolgeld). Maar er zijn veel uitgaven die kunnen worden aangepast.

Inrichting kamer

Je kunt via tweedehands zaken hele leuke besparingen doen op kindermeubels. Het inrichten van de baby-, peuter-, kleuter-, en tienerkamer is een hoge kostenpost. Je bezuinigt al aanzienlijk als je gebruik maakt van tweedehands spullen. Geef de meubels een andere kleur en gebruik ideeën uit tijdschriften. Het helemaal zelf inrichten en opleuken van oude spullen geeft daarbij vaak een bevredigender resultaat dan een kamer met duur aangeschafte spullen. Je kinderen kunnen dan misschien wat meer ravotten met de spullen.

Vakantie en dagjes uit

Op vakanties en dagjes uit valt heel wat te bezuinigen. Een dagje strand kost niets. Neem zelf wat lekkere snacks en drinken mee en je hebt een compleet dagje uit voor nop. Je kunt met je kinderen gaan wandelen en picknicken in de bossen, duinen, of andere natuurgebieden. Neem een bal mee en ga lekker met ze voetballen. Ga eens via internet op zoek naar voordelige trips of tips voor een voordelig dagje uit. Je kunt ook bonnen sparen voor kortingen op attractieparken. Neem bij een bezoek aan een pretpark zelf wat (extra lekkere) broodjes mee en drinken. Daar spaar je al veel geld mee uit. Geef je kinderen een eigen rugzak met lekkers, dan hoeft er niet met eten en drinken gesjouwd te worden. Op de kosten voor de zomervakantie kun je ook op vele manieren bezuinigen. Via internet kun je goedkope zonvakanties met elkaar vergelijken. Je kunt een woningruil overwegen. Je kunt ook vakantie bij huis vieren en dan gebruik maken van de bovenvermelde tips voor de dagjes uit.

Tweedehands kleding

Niet iedereen houdt er van, maar je kunt heel veel geld besparen als je de kleding voor je kinderen (en waarom ook niet voor jezelf) tweedehands koopt. Ben jij iemand die hier niet van houdt, zet dan jouw kleding te koop op gratis advertentiesites. Zo levert de oude kleding weer wat financiële ruimte op voor nieuwe kleding.

Verjaardagen

Kinderfeestjes kunnen ook veel kosten. Is je zoon of dochter jarig en wil je een knalfeest geven? Daar is niets op tegen. Ga eerst eens een lijstje maken wat je voor dat feest nodig hebt. Kijk of sommige zaken kunnen worden ingeruild voor goedkope alternatieven. Met wat creativiteit haal je de oorspronkelijke kosten voor de helft naar beneden. Je kunt ook besparen op het geven van cadeaus. Geef je normaal 15 euro uit aan cadeaus voor vriendjes en vriendinnetjes, maak er vanaf vandaag dan 12,50 of 10 euro van. Het is een klein verschil, maar denk eens aan hoeveel verjaardagen er in een jaar zitten.

Informatie over financieel opvoeden

Op de website van het Nibud kun je gratis een financiële opvoedtest doen. Je kunt er veel informatie vinden over zaken als zakgeld en kleedgeld en hoe je kinderen goed leert omgaan met geldzaken.

Besparen op inkopen

Het is niet de hoeveelheid geld wat er binnenkomt, wat je rijk maakt, maar het geld wat je niet uitgeeft. Het is een oud gezegde, maar er zit veel waarheid in. Je kunt op veel zaken besparen, maar de boodschappen blijven een grote variabele kostenpost. Met een aantal tips kun je op de lange termijn heel wat geld in je zak, op de bank, of in je portemonnee houden.

Een vast bedrag aan boodschappen

Bepaal voor jezelf een bedrag dat je maximaal wilt besteden aan de boodschappen. Zie hiervoor tip 1. Je moet dan wel werken met een boodschappenlijstje, anders verlies je het overzicht. Neem dagelijks, of om de dag, of wekelijks een vast bedrag op. Doe dat in de zogenaamde “huishoudportemonnee”. Dat is het bedrag dat je per dag, om de dag, of per week aan je boodschappen mag besteden. Betaal daarom altijd contant. Laat je betaalpassen thuis (op een veilige plaats uiteraard).

Geen verleidingen

Het is een weer oude koe, maar ga niet met een lege maag boodschappen doen. Een volle maag besteedt geen aandacht aan verleidelijke, maar onnodige producten. Doe de boodschappen zonder de kinderen. Op de één of andere manier belanden er dan artikelen in de winkelwagen die je niet ingepland had. Doe zoveel mogelijk boodschappen in één keer, zodat je minder aan verleidingen wordt blootgesteld. Fantastische aanbiedingen zijn alleen dan interessant als je het product ook echt nodig hebt. Grote hoeveelheden ineens kopen, is alleen voordelig als je dat ook lang kunt bewaren. Drie kratten bier voor de prijs van twee heeft alleen zin als je er niet harder door gaat drinken.

Goedkopere producten

Je kunt je heel wat geld besparen als je kiest voor de huismerken in plaats van de merkartikelen. De huismerken liggen over het algemeen helemaal onder in de schappen. Het loont zich daarom ook even in het onderste schap te kijken. Kies de groenten en fruit van het seizoen. Dan zijn ze beduidend goedkoper. Volg de aanbiedingen in de wekelijkse blaadjes. Aan de hand van de aanbiedingen kun je de wekelijkse maaltijden samen stellen. Ga aan het einde van de dag je boodschappen doen. Veel versproducten worden dan afgeprijsd. Het zijn overigens wel producten die dezelfde dag moeten worden bereid. Ga aan het einde van de dag over de markt. Dan worden veel versproducten voor spotprijzen verkocht.

Energiekosten besparen

Eén van de vaste lasten waar aardig op te bezuinigen valt, is de energierekening. Met wat simpele aanpassingen kun je deze rekening al een stuk naar beneden krijgen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een grotere aanpak, bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen. Daar is echter een grote investering voor nodig. Laat je eerst uitvoerig door verschillende deskundigen adviseren. In deze tips benoemen we alleen de eenvoudige, direct uitvoerbare handelingen om meteen te bezuinigen.

Schakel de stroom uit

Apparaten die op stand-by staan, gebruiken onnodig stroom. Trek de stekker uit het stopcontact. Zet de verwarming uit als je de deur uitgaat, of als je gaat slapen. Dit scheelt een paar tientjes per jaar. Wanneer je een aantal dagen of weken op vakantie gaat, is het een kleine moeite alle stekkers uit het stopcontact te halen, de verwarming uit te zetten en de gaskraan dicht te draaien.

Wees zuiniger in het gebruik

Douche een paar minuten korter. Zet de thermostaat een graad lager. Doe je was op 40 graden. Gebruik spaarlampen. Dit zijn een paar eenvoudige handelingen die meteen rendement opleveren.

Zuinig in de keuken

Water koken gaat sneller en zuiniger in de waterkoker. Gebruik een pan die niet groter is dan de bereiding vereist. Zo hoef je bijvoorbeeld niet onnodig veel water te koken. Houd het deksel op de pan tijdens het koken, dan wordt het eten sneller gaar. Plaats de koelkast niet naast de oven of het gasfornuis. Dan verbruikt hij meer energie. De achterkant van de koelkast zou 10 centimeter van de muur af moeten staan voor de warmte die het apparaat afvoert. Laat de deur van de koelkast niet te lang openstaan en ontdooi de vriezer regelmatig. Al deze maatregelen gaan niet alleen energieverspilling tegen, maar zorgen ook voor een aardigere eindrekening.

Energietips van energieleveranciers

Op de verschillende websites van de energieleveranciers vind je heel veel informatie en tips om zuinig met energie om te gaan en op de energiekosten te besparen.

Energiemeter

Met een energiemeter kun je het verbruik van je apparatuur uitrekenen en een jaarlijkse balans maken. De meter is te koop in de meeste elektronicawinkels en kost ongeveer 25 euro. Het lijkt een hele investering, maar als blijkt dat je hiermee jaarlijks 100 euro bespaart, heb je het snel terug verdiend.

Kijk voor meer tips op www.10-tips.nl/energiekosten-besparen.

Goed omgaan met geld

Het leven draait niet om geld en werken. Degenen die hun financiële zaken op een rijtje hebben, zullen meer tijd, ruimte en energie hebben om te genieten van het leven.  Zorg daarom dat je de financiële zaken met net zoveel vanzelfsprekendheid afhandelt als andere routineklussen, zoals je met regelmaat een douche neemt.

Heb je geen benul hoe je de geldzaken moet aanpakken of in goede banen moet leiden, zoek dan hulp. Via de website van het Nibud worden verschillende producten aangeboden om een goede basis te creëren voor een goed financieel overzicht en beheer. Gratis is het persoonlijk Budgetadvies op dezelfde website.

Heb je meer hulp nodig, schroom dan niet hulp en advies te vragen aan een deskundige, zoals bijvoorbeeld een budgetcoach. Dit is een onafhankelijk dienstverlener die zorgt voor orde en begeleiding in de financiële situatie. Er wordt een budgetplan opgesteld, zodat er een permanente gezonde balans komt tussen het inkomen en de uitgaven.

Voorbeelden van besparen

Eigenlijk kun je op bijna alles besparen. Je kunt altijd kiezen voor een alternatief. Bij iedere uitgave die je doet, kun je jezelf afvragen of je deze uitgave beslist nodig vindt. Er zijn talloze voorbeelden te geven. Is je kapsel toe aan een knipbeurt? Geef je zelf op als model bij een kappersschool. Dan is het vaak gratis. Neem de fiets in plaats van de auto. Ga met je zoon iedere week voetballen, in plaats van hem lid te maken van een sportvereniging. Er zijn altijd gewillige kinderen uit de buurt die een balletje mee willen trappen. Geef een Amerikaans feest als je jarig bent. Dan neemt iedere gast iets lekkers mee in plaats van een cadeau. Ga met je collega’s picknicken in het bos, in plaats van samen lunchen in de kantine. Zeg je abonnement op de televisiegids maar op, want je kunt de programmering ook op het internet vinden. Neem een prepaid mobiel, in plaats van een abonnement, dan hou je de belkosten onder controle.

Dit is maar een greep uit keuzes die je kunt maken. Op het internet staan sites die gratis producten promoten en er zijn bespaartips op de meest uiteenlopende gebieden te vinden. Het moet wel leuk blijven en je moet er plezier in hebben. Check regelmatig of je nog op de goede weg bent. Blijf kijken naar mogelijkheden om nog meer te (be)sparen.

Tips & Reacties

  • boterhammetjes en groenten mee naar het werk

    Eet iedere dag ontbijt voordat je naar het werk gaat en maak tijdens het ontbijt lekkere boterhammen klaar voor het werk. Die heerlijke sandwich met kaas, een laagje pesto, schijfje appel en een vers blaadje sla kun je best zelf maken. Doe er een appel of peer bij, of ander seizoensfruit. En gewoon water drinken bij de maaltijd is nog steeds het gezondste en goedkoopste.
    Tip van hanneke rothman jeukendrup op 9 mei 2012
  • was aan de lijn hangen!

    Het is wat meer moeite, maar was uit de machine direct ophangen aan de lijn of wasrek, dat scheelt je al de grootste energieverslinder: de droger. Het is daarbij ook nog eens veel beter voor het milieu, de kleding, en het scheelt strijkwerk.
    Tip van patricia op 31 juli 2011
  • Knip het hele gezin

    Je kunt online een cursus knippen volgen. Door middel van videobeelden leer je stap voor stap hoe je mannen, vrouwen en kinderen kunt knippen. Als je het eenmaal onder de knie hebt, bespaart dat een hoop ritten naar de kapper.
    Tip van Erika Verdouw-Veenstra op 15 november 2009

Deel je eigen tip over geld besparen

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!